Zato što smrt neće čekati

Pre nešto više od četiri godine, negde na kraju vesti na tv b92 emitovali su prilog o teškim uslovima kojima su izloženi pacijenti koji se na onkološkom institutu leče od raka. Institut je koliko se sećam u to vreme ostao bez grejanja tako da su pacijenti na terapiji zračenjem uz svu muku koja ih je snašla morali i da se smrzavaju dok primaju tešku terapiju koja će im možda produžiti život. Sama scena meni lično bila je toliko mučna da sam ugasio televizor i pokušao da ne mislim o tome. Nažalost ubrzo nakon toga moja ćerka je obolela od leukemije tako da sam nažalost i sam bio u situaciji da spoznam sve užase hemoterapije i srpskog zdravstvenog sistema.

Juče je b92.net objavio vest o tome kako su u nekoliko zdravstvenih centara u Bgd-u ljudi zbog nestašice citostatika ostali bez terapije. Sama vest je skandalozna, ali je još skandaloznija činjenica da ovu vest niko drugi nije preneo, a u međuvremenu je čak i sam b92.net sklonio vest sa home page-a shvativši da ljude ipak interesuju neke druge stvari. Broj komentara na ovu vest je trenutno 33, a broj komentara na neku budalaštinu o dnevnoj politici je višestruko veći.

Kao neko ko je nažalost upućen u lečenje kancera, znam da svako odlaganje terapije za rezultat ima smanjenje ionako malih šansi da se tumor izleči. Oni kojima su predizborni slogani bili puni priča o tome kako život ne može da čeka ostavili su ove ljude na cedilu. Mi ostali moramo nešto učiniti!

2 thoughts to “Zato što smrt neće čekati”

  1. Hmmm… Postoji jedna mala zackoljica u tom problemu nestanka citostatika, a to je sledece: da li je neko definisao kako je tacno doslo do tog nedostatka? Fabrike zabusavaju? Nece biti 🙂 Problem je u tome sto zdravstveni fond njima ne isplacuje, a ni farmaceutska industrija boze moj nece da radi na obecanje jer od toga se ne zivi. Pa je problem u parama, i necijem nemaru. A ne nedostatku.

  2. Razlog zašto neke dnevno političke teme imaju više komentara, jeste taj što stranke imaju ljude koji su angažovani da pišu komentare, na svim mogućim mestima na Internetu. Vrlo mi deluje verovatna ideja, koju je juče izneo moj komšija, da takvi i ne dobijaju pare nego im je obećan posao, u neko dogledno vreme.
    Znam da nije to poenta posta, ali sam morao napisati. Valjda će se neko od tih osvestiti, pa se potuditi da nešto korisno nauči i potom nađe pošten posao. Pišem ovo iz Apatina, samo ih slušam, posao niko više i ne traži, jer osim pivare ništa ni ne radi. Svaki dan čujem o nekim sastancima, o nekim akcijama, o nekim učlanjenima i sve to za stranke.
    Na sreću, ja sam naučio ponešto raditi na kompjuteru, pa mogu da radim i zaradim preko Interneta. I nemam potrebu da budem stranački vernik.
    A što se tiče citostatika, mogu samo da se u potpunosti složim sa postom iznad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *