2011: Dobrodošli u budućnost

Dok lagano hladimo šampanjac i smišljamo šta ćemo to veliko promeniti u Novoj Godini, neko tako mator kao ja ne može a da se ne seti kako smo nekada, tamo negde 80-tih godina prošlog veka zamišljali godinu sa rednim brojem 2011.

Tih davnih 80-tih godina prošlog veka bio sam siguran da ćemo u 2011 na posao ići letećim automobilima, da će se svetla u kući paliti automatski ili barem glasovnim komandama. Ručak bi trebalo da se spremi u sintentizatoru jednim klikom na opciju iz menija (danas nešto sa mesom moliću), koji bi opet servirao neko od naših vernih sluga – androida. Boljitak na poljima nauke i tehnike doneće nam pregršt slobodnog vremena koje ćemo koristiti za čitanje knjiga, bavljenje sportom … jednom rečju uživanje.

I tako godinu za godinom i dočekasmo i tu 2011. Jedini android je ovaj koji imam je ovaj na mobilnom telefonu, automobili još uvek ne lete, a kako stvari stoje zbog krize energenata uskoro se neće ni kotrljati. Iako naš glas za koji mikrosekund dopre do svih delova zemljine kugle, vremena je sve manje a svoje prijatelje od krvi i mesa zamenili smo šarenim sličicama avatara na raznoraznim društvenim mrežama.

No dobro, nije sve tako crno, ako ništa drugo mimoišli su nas katastrofični scenariji post nuklearnog doba i scena kojima smo se zabavljali u filmovima poput “Pobesnelog Maksa”. 🙂

Kad već spominjem prošlost i kompjutere (a ja kao programer o njima obožavam pričati), mislim da bi onaj dečak iz 80-tih koji se igrao na Commodore-u bio razočaran današnjim kompjuterima. OK, moj današnji mobilni telefon ima veći Hard Disk od Desktopa od pre 10 godina … nakačen sam na taj Internet gde god poželim … ali kao da jedna stvar tu nedostaje … Revolucija!

Sve ove godine bile su godine skaliranja … jednom rečju evolucije a ne revolucije. Mali računari postali su još manji, umesto Megabajta mere su nam postali Gigabajti (pa i Terabajti), ali nije bilo istinske revolucije. Laptop na kome kucam ovaj tekst faktički je isti onaj na kome sam ga mogao kucati i pre 20 godina. A kao najapsurdniju stvar, u eri kada su desktop (klijent) kompjuteri najmoćniji ikada, smislili smo oblake (Cloud) i zanemarivši snagu naših računara naše programe, slike i muziku smeštamo (ili ćemo smeštati) tamo negde … na serverima daleko odavde … u oblacima.

No ako zanemarimo gvožđuriju (Hardware), revolucije je ipak bilo i ona se zove Internet. Zahvaljujući njemu već deset godina živim (i to dobro) radeći za ljude na drugom kraju zemlje od kojih mnoge nikada nisam ni video. Informacija je na jedan klik daleko, a gomile diskova sa raznim Britanikama i Enkartama zamenila je Wikipedija. Moć satelita i naših malih GPS programčića omogućila nam je da bezbrižno putujemo bilo gde bez mnogo razmišljanja hoćemo li zalutati. A pored svega tu je i Twitter zahvaljujući kome egomanijaci poput mene mogu svoja razmišljanja da podele sa drugima bilo kada i bilo gde.

Budućnost je ipak tu i sada je realnost. Možda malo drugačija od one koju smo zamišljali ali bolju nećemo imati.

Uživajte u njoj i u 2011 godini. Srećno!

9 thoughts to “2011: Dobrodošli u budućnost”

  1. U pravu si, imamo problem… “If they don’t invent hoverboards soon, we will have a major paradox!” (Back to the Future).

    P.S. Doc Brown se nije pojavio 26. oktobra 2010. godine… ostao nam je samo Matrix. Srećna Nova godina!

  2. Iskreno, moje mišljenje zašto za sve ovo vreme nije bilo neke hardverske revolucije ima veze sa uzimanjem para od onih koji drže istu hardversku industriju – zašto ne uzimati pare po malo za male skokove u razvoju, nego da se troši puno u uvođenje potpuno nove tehnologije…

  3. Sećam se da sam kao klinac obožavao emisju koja se zvala “Posle 2000-te”!!! Najnovija čuda tehnike i izumi koji su trebali da nam donesu tu revoluciju u životima, nakon prelaska u novi milenujum, nakon te famozne 2000-te. A deset godina kasnije, isto je, ili skoro isto kao i 15 god ranije. Za neke stavri je mnogo gore, ali ono o čemu je ovde reč, nije se ko zna koliko promenilo. Osim neta, naravno!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *