Client size resizovanje slika

Radeći na servisu Blogodak, nedavno sam se susreo sa problemom kod slika velikih dimenzija koje neki korisnici uključuju u svojim feedovima. Naime, kako Blogodak “vuče” feed-ove sa raznih domaćih blogova, a sa njima i slike koje se u njima nalaze, dešavalo se da one dimenzija većih od 560px uredno “skrljaju” layout blogotka, obzirom da to e == “Microsoft Internet Explorer”)
{prevazilazi predviđenu veličinu containera, tako da u najboljem slučaju dolazi do pojave horizonatalnog skrol bara. Kako nemamo nikakav uticaj na slike koje se vuku sa servera gde su hostovane, server side varijante(npr. resize korišćenjem GD liba ili Image Magicka) nisu primenjive, jedino rešenje je da se dimenzije slike smanje direktno u browseru – Client Side.

CSS Rešenje
Za browsere koji imaju potpunu podršku za css2, dovoljno je staviti nešto tipa:

.container img{
  max-width:560px;
}

u stil strane, tako da će sve slike koje se nalaze unutar nekog <div idclass=”container”>…</div> elementa biti ograničene na max 560 piksela, tj. biće automatski resizovane na odgovarajuću veličinu. Naravno, ovo ne radi u IE-u (verzije < 7) tako da je potreban hack 🙂 IE Hack (CSS verzija)

.container img{
  max-width:560px;
  /*hack for IE*/
  width: expression(this.width > 560 ? 560: true);
}

Ovaj css hack je validan samo u IE-u, koristi se neka vrsta “ternarnog operatora”, a sam hack skinut je sa ovog bloga. Rado bih vam rekao da više informacija potražite tamo, ali i sam autor priznaje da na razume mnogo oko toga “kako to radi”, ali jednostavno radi. Za ljubitelje standardnijih rešenja, sledi JS verzija.

IE Hack (JS verzija)

Obzirom da mi se nije svidela ideja da koristim nevalidan css kod koji uz to i ne razumem u potpunosti(na stranu što je pravio i neke nekoegzistentne probleme sa IE-om za koji je i namenjen), odlučio sam se za JavaScript rešenje koje sledi.

function fixImages()
{
  //fix images for ie only
  if(navigator.appName == "Microsoft Internet Explorer")
  {
    for(i=0; i<document.images.length; i++)
    {
      //if image is bigger than 560
      if(document.images[i].width > 560)
      {
        imgRatio = document.images[i].width/document.images[i].height;
        document.images[i].width = 560;
        document.images[i].height = 560 / imgRatio;

        //hack neophodan da bi se uklonio skroler zbog prvobitne velicine slike
        //mainContent je ime div kontejnera koji drzi sadrzaj strane				
        divid = document.getElementById('mainContent');
        content = divid.innerHTML;
        divid.innerHTML = '';
        divid.innerHTML = content;
      }
    }
  }
}

Ova funkcija se poziva nakon učitavanja stane(onLoad). U slučaju da je u pitanju IE, proveravaju se dimenzije svih slika na strani(parsuje se niz document.images), i u slučaju da dimenzije prevazilaze 560 piksela, setuju se na manje, uz očuvanje proporcija slike. Naravno, ovaj metod ima manu, jer je neophodno da se sve slike prvo učitaju, pa tek onda dolazi do resizovanja. Kod IE-a i pored resizovanja slike na “prihvatljive” dimenzije, bilo je potrebno nekako mu i staviti do znanja da je došlo do promene dimenzija(samo resizovanje nije dovoljno da nestane horizontalni skroler), tako da je bilo neophodno ručno ili skriptabilno rezisovati i prozor browsera. Srećom posle manjeg “prčkanja” sa alternativama prošlo je i jednostavnije rešenje sa setovanjem kontejnera cele strane na prazan string i vraćanjem na prvobitno stanje korišćenjem innerHTML-a.

Nadam se da će ovo nekome biti od koristi 🙂

5 thoughts to “Client size resizovanje slika”

  1. … nalaze unutar nekog div id=”container” elementa biti ograničene…

    Misliš: class=”container” ? 🙂

    edit: Filtrirao je div tag u prosloj poruci..

  2. PS. Mogao bi da dodas, za Blogodak, pored
    max-width:560px;
    i
    float:left;

    Manje ce mesta zauzimati i lepse izgledati.. I neki margin-right par piksela da ne ide uz sliku odma. 😉

  3. PS2. Gledam bas sad Blogodak i primetio sam da ima mnogo vise slika vece rezolucije kojim bi float:left unakazio izgled teksta, tipa tekst ako je slika velika imao svega par reci u 1 redu.
    Ali, opet, kod malih slika izgleda tekst bezveze ‘spusten’. Jel imas neku ideju kako bi moglo da se odradi da ukoliko je width

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *