Kragujevac “Odozgo”

Pre par meseci pisao sam o tome kako je Kragujevac konačno uključen na Google Earth. Danas sam zahvaljujući informaciji od insajdera(Zigor@DPT) imao zadovoljstvo da se upoznam sa “Geografsko informacionim sistemom“(GIS) grada Kragujevca.

Na prvi pogled GIS deluje slično kao i Google Maps servis, čak sam na trenutak i pomislio da se u backendu poziva Google ili Yahoo Maps API . Međutim, u pitanju je sasvim jedinstveno rešenje, koje u backendu obrađuje gigabajte ortofoto snimaka. Što se fotografija tiče u pitanju su takozvani “ortofoto” snimci fotografisani iz aviona, koji su naknadno georeferencirani.

Kao i kod Google Maps-a, i ovde mapu možete vući mišem po ekranu, ali za razliku od Google-a, ovde su vam dostupne sve infomacije o nazivima ulica, gustini naseljenosti i sl. Takođe, moguće je pretraživanje baze na osnovu naziva ulice ili broja. Jednom rečju, sistem radi sjajno i nikako da prestanem da se igram sa njime. Ono na šta sam naročito ponosan(uz činjenicu da je Kragujevac prvi grad u Srbiji koji ima ovako nešto) je i činjenica da je kompletan projekat delo jedne domaće firme – Manufakture.

gis-lampix.jpg
Lampix Office

gis1.jpg
GIS sa uključenim layerima

3 thoughts to “Kragujevac “Odozgo””

  1. Jeste, treba biti oprezan sa onim ‘prvi’. I Subotica već nekoliko godina ima detaljan prikaz digitalizovane mape čitave opštine sa svim objektima i ulicama sa više od 2 miliona objekata: http://www.urbansu.co.yu/mapa.php

    Razlika između kragujevačke i subotičke mape je u mnogo intuitivnijem interfejsu i ortofotou (koji postoji za Suboticu, ali za sada ne za građane), a razlika između novosadske i kragujevačke mape je da za kragujevačku ne treba plugin, pa na neki način opravdava ovaj atribut.

    Svejedno, važno da imamo što više mapa na Internetu, pošto su primena i prednost očigledni.

  2. Kao sto si i sam rekao Novi Sad ima slican servis, ali autodesk map guide ni na koji nacin nije slican google maps-u. Ovo je definitivno prvi servis u srbiji koji na ovaj nacin koristi dhtml i ajax tehnologije. Sto se tice Subotice sam si rekao da je mapa, a ne ortofoto snimak, a i nema puno slicnosti sa google maps i ne koristi map server.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *