Firefox 1.5 final

Par meseci nakon najave, finalna verzija Firefox-a 1.5 od danas je dostupna za download.

Iako sam se pribojavao da bi nova verzija mogla da napravi (uobičajene) probleme sa extenzijama, instalacija je protekla sasvim glatko. Firefox me je obavestio da su extenzije koje imam instalirane nekompatibilne sa novom verzijom, ponudio update istih što sam prihvatio i nakon 10-tak sekundi sve extenzije su bile update-ovane na kompatibilne verzije.

Od vidljivih poboljšanja tu su novi “drag ‘n drop” tabovi, kao i nova opcija “Clear Private Data” (ovo je očigledno preuzeto iz Opere). Posebno izdvajam novi “Automated Update” koji će za razliku od prethodnih verzija sada (konačno) biti u stanju da skine mali “patch” umesto da izvona instalira ceo proizvod prilikom instalacije raznih sigurnosnih zakrpa.

Poboljšanja ispod haube su impresivna. Novi Firefox donosi potpunu podršku za SVG, CSS 2 i CSS 3, kao i JavaScript 1.6. Očigledno da će novi IE7 (kada se konačno bude pojavio) i dalje kaskati za Firefoxom barem kada su u pitanju W3C standardi. Više o novinama u novoj verziji Firefox-a možete naći ovde.

Za kraj interesantna novost. Firefox i Thunderbird se od sada nalaze na Mozilla.com sajtu.

3 thoughts to “Firefox 1.5 final”

  1. Ti bas imas srece. 🙂 Kod mene najpre nije radio update extensions-a a sada ne radi (nakon deinstaliranja extensions-a i instaliranja Firefox-a from the scratch) ni sâm njihov install (extensions-a). Shiznula sam! 🙁

  2. Super, drago mi je da si uspela da se izboriš sa time. Verujem da će tvoj hint biti od koristi za one koji nisu tako srećni sa ff extenzijama kao ja 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *