Uticaj globalne finansijske krize na rast dolara!?

Samo 3 meseca nakon što je zabeležio praktično najniži kurs u poslednjih 5 godina (15. Jula USD vs. EUR rate bio je 0.62), dolar beleži najveći rast i već je sada praktično na nivou iz oktobra 2005 godine.

usdrate.png

Nekako cela ova globalna finansijska kriza jako prija dolaru pa mi cela stvar deluje nelogično obzirom da je raspad bankarskog sistema u USA praktično i pokrenuo globalnu krizu. Voleo bih da čujem sada neko logično objašnjenje ekonomista.

Kako god, što se mene tiče, samo neka potraje (rast dolara, ne kriza) 🙂

11 thoughts to “Uticaj globalne finansijske krize na rast dolara!?”

 1. Ovo sam hteo da te pitam još ranije, ali nikako da stignem, tako da mi je ovaj blog post doašao kao kec na jedanaest — ali vidim da ni ti nemaš odgovor. 🙂

  U svakom slučaju sam se otarasio velike većine dolara koje sam imao tako da ne strahujem koliko sam strahovao i nervirao se do sada, ali opet me interesuje neko objašnjenje situacije.

 2. Prateći svih ovih godina situaciju oko USD/EUR deluje da je USA na boljem putu da izađe iz krize od EU, donete su neke bitne odluke, vlada je reagovala itd. dok kriza tek dolazi u EU, gde se tek moraju doneti strateške odluke a i zbog organizacije EU to možda neće biti tako brzo kao u USA.

  Jedan od razloga slabljenja dolara prethodnih godina jeste i niska kamatna stopa centralne banke od 1.5% po kojima je davala novac poslovnim bankama, pa je tako zaduživanje u dolarima bilo jeftino što je donekle doprinelo i celoj krizi, koliko ja kontam. Banke su po jeftinoj stopi uzimale dolare, davale rizične kredite itd. epilog se zna.

  Kamatna stopa ECB je 3.75% ali su svi izgledi da će ubrzo biti smanjena, pa se investitori sada sve više okreću dolaru. Ne da bi zaradili, već predpostavljaju da će sa Evrom biti na gubitku u prethodnom periodu.

  Da me neko ne shvati ozbiljno, sve ovo su paušalni zaključci izvučeni iz Bloombergovih članaka pročitanih svih ovih godina prateći zašto to dolar pada, a sad eto konačno i raste. 🙂 Inače, niko to zapravo nema pojma i prognoze se menjaju iz dana u dan… Kad je krenuo dolar da raste negde je pisalo da je to kratkoročno, negde prognoze da će 1EUR biti oko 1.35USD ali u martu sledeće godine, a eto već je sad kurs od oko 1.28. Tako da tu nekog pravila nema, niti neko može da da tačnu prognozu.

  Kao i Babić, i ja sam se svojevremeno nervirao, čekao da dolar skoči i onda kao po pravilu menjao dolare po najgorem mogućem kursu plašeći se još goreg. Nakon prelaska granice od 1.5 više se nisam ni nervirao… 🙂 Sada eto konačno situacija ide u korist nas što smo se prodali za šaku dolara. 🙂

 3. Ja sam sa klijentom uspostavio fiksni kurs dolar vs. euro kada je situacija postala bas dramaticna. No srecom smo stavili i klauzulu da ukoliko dolar nekim cudom ode gore da se vratimo na staro, sto se i desilo (nezamislivo). Lepo i nama i njima 😉

  Inace meni ovako nagli skok pre lici na neke spekulacije nego trajni oporavak, no dobro. I ja sam nazalost sve svoje dolara prodavao za eure po jadnom kursu, ali se ipak radujem rastu jer ipak najbolje placaju likovi sa one strane bare 🙂

 4. To što je dolar sada dobro je jednostavno zato što im se hoće. Island je puko zato što im se tako htelo. Kako će biti, sigurno lošije nego li ikada do sada. Ovo “dobro” je samo privremeno. Činjenica da se država USA pozajmila za 700 milijardi dolara od centralne banke govori da će te pare morati da se vrate sa kamatom tako da dugoročno nije dobro.

  P.S. Jedno lepo štivo: http://video.google.com/videoplay ?docid=-9050474362583451279 i svepopularni http://www.youtube.com /watch?v=tRho1X4IsFw

 5. Hmm, upravo gledam kretanje ostalih valuta u odnosu na usd i ispada ovako 🙂

  Amerika je prsla
  Evropa je totalno prsla
  Kanada razbija
  Japan je totalno prs’o
  Australija razbija

  Dakle, 1 CAD (kanadski dolar) je sada 1.2573 americkih … ovo nije bilo od kad je gavran pocrneo sto bi rekli nasi stari 🙂

 6. CAD je bio jači letos od USD cini mi se, a sad je pao na malo ispod 0.80 USD – vrednost kanadskog dolara jako je vezana za cenu nafte i ostalih sirovina na svetskom trzistu, posto je bogata istim i veliki izvoznik. Cim vrednost tih sirovina pada, kanadski dolar slabi. Sa druge strane, to je dobro za izvoz zemlje posto domaca roba onda postaje jeftinija na stranim trzistima, a sa trece lose jer strani proizvodi poskupljuju. :)))

  Inace, licno, mislim da je u toku pljacka stoleca, al jebi ga, nista im covek ne moze.

  Cuvaj pare dinke, ne budali i ne trosi :)))))))), ako krenu da pucaju GM/Ford/Krajzler, a svi pricaju da ce bar jedan morati da pukne ili ce se SAD pretvoriti u socijalnu drzavu, bojim se da nema industrije i zemlje koja to nece osetiti :)))))))

  Kupuj zlato brale, ni dolari ni evri nista ti nece vrediti ako krene po tom scenariju :))))

 7. > Dakle, 1 CAD (kanadski dolar) je sada 1.2573 americkih … ovo nije bilo od kad je gavran pocrneo sto bi rekli nasi stari 🙂

  Mislim da je obrnuto, 1USD = 1.25CAD, prešaltovao si se…
  Ali bilo je u par navrata da je 1CAD > 1USD u vreme kad je USD bio na najnižim granama. To je bilo toliko neobično da su na xe.com morali da stave poseban info pored kursa da je 1CAD zaista veći od 1USD 🙂

 8. Analogies are never perfect, but here’s one using horse racing. Don’t expect a perfect correspondence to the banking situation, but I think it is close enough for government work.

  Joe goes to the track and bets $2 on a horse.

  Two guys standing nearby get into a discussion and Fred says to Sam, “I’ll bet you $5 that Joe wins his bet.”

  Next to them are Bill and Bob. Bill says: “I’ll bet you $10 that Fred welshes on his bet if he loses.”

  Next to them is Sally. Sally says: “For $3 I’ll guarantee to Bill that if Bob fails to pay off, I’ll make good on the bet.”

  Sally then goes to Mary and borrows the $7 needed in case she has to ever pay off and promises to pay back $8. She doesn’t expect to ever have to pay since she believes Bob will always make good. So she expects to net $2 no matter what happens to Joe.

  A quick calculation indicates that there is now 2+5+10+3+7 = $27 riding on the outcome of the horse race.

  Question how much has been “invested” in the horse race?

  Answer:

  $50,000 by the owner of the horse who is expecting to recoup his investment from the winnings of the horse and other future deals. Everyone else is gambling, not investing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *