Da li je moguće čitati misli

U standardnom setu pitanja pred spavanje, onda kada na sve moguće načine pokušava da odgodi trenutak odlaska u krevet, pre neko veče moja ćerka mi je postavila sledeće pitanje:

Da li je moguće čitati misli?

Setih se na trenutak onog filma u kome Mel Gibson iznenada dobija sposobnost čitanja misli žena koje ga okružuju i pomislih kako bi to bilo baš cool, trenutak pre nego sam malu izmarširao na spavanje sa naravno odrečnim odgovorom.

Večeras je Apple predstavio novi iPhone4S, u kome je najverovatnije najinteresantniji feature Siri – ženski glas koji je sposoban da odgovori na mnoga vaša pitanja, odgovori na email, sms, zakaže vam meeting itd. Tokom gledanja keynote-a u kome je čovek iz Apple predstavljao mogućnosti zapala mi je za oko činjenica da Siri sve vaše reči na obradu šalje Apple serverima, što me je podsetilo na pitanje moje ćerke…

Iako ja želim da verujem da to neće zloupotrebiti, Apple će kao na dlanu imati poruke o vašim sastancima, SMS porukama, mailovima i sl. Google samo na osnovu pretrage već odavno ne samo da zna šta tražite već i koliko sekundi vam je potrebno da na servirane rezultate kliknete, koji browser/OS/rezoluciju koristite, a ako koristite i neki od njegovih ostalih servisa poput Gmaila, Google zasigurno zna još mnoooogo toga o vama. Facebook ne samo da zna sve vaše kontake već i stvari koje volite, način na koji komunicirate sa svetom oko sebe, da li ste hater ili cool, da li varate svog partnera makar i listajući profile drugih osoba.

Ukratko da se vratim na pitanje sa početka ovog posta – Da li je moguće čitati misli? Khmm možda ipak jeste, ali vam je potreban kompjuter i ljudi koji će vam beskrajno verovati.

2 thoughts to “Da li je moguće čitati misli”

  1. Citam ja tebi misli care, zaljubio si se u iPhone, a staru ljubav, Android, si zaboravio ;)

  2. Haha, degojs druze ratni iz advocacy dana ;)

    Ma omatorelo se, na tehnologiju sada gleadam kao na … well tehnologiju, nema tu ljubavi samo interesa. OS X/iOS je bolji pa ga koristim sto ne znaci da se necu vratiti na Windows/Linux/Android/whatever kad to drugo bude bolje. Ljubav cuvam za zive ljude :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *