Information Overload

Pre desetak dana desila nam se još jedna akutna kriza sa Jovanom, koja se nadam se polako završava. Ne bih da opisujem stanje svog duha tokom tih dana, ali jasno je da mi nije bilo nidočega, pogotovo ne do aktivnosti na društvenim mrežama (čitaj Twitteru).

Nakon par dana “odmora” jedan DM naterao me je da startujem Tweetie ali čitanje TL-a nikako nije išlo. Na poslu potpuno fokusiran na svoje standardne taskove sa (nakon dužeg vremena) izvanrednom produktivnošću i memorijom. Namerno napominjem “memoriju” (sopstvenu naravno) pošto je stanje u jednom trenutku bilo toliko loše da sam bio primoran da počnem da vodim beleške o tome šta radim u toku dana. Bukvalno sam počeo da zaboravljam šta sam radio prethodnog, a samim tim moji daily reporti bili su poluprazni. Na stranu raznorazna cimanja na IM-u gde sam redovno morao da ponovo čitam history da se prisetim o čemu je uopšte bila reč. Odjednom, svi problemi su nestali!

Danas sam nakon par dana ponovo startovao Twitter (trebalo je odgovoriti na taj DM). Pogled na TL … sve te #krmljao, #onokad, #4sq, #pikila, #kakila … i mislim da znam u čemu je bio problem.

Do pre par dana bez problema bih verovatno mogao reprodukovati šta su @plagosus i @torbica jeli tog dana, ko je zakasnio na posao, koga je iznervirala #farma koju “ne gleda”, ceca, politika, estrada, whatever … moj mozak jednostavno bio je pun gomilom … well za mene beskorisnih informacija. Uz poneku korisnu naravno, ali vredi li platiti toliku cenu?

Kada sam pre par godina (konačno) otvorio Twitter, primarni cilj bilo je filtriranje informacija, filtriranje svog onog šuma koji sam imao na RSS-u, Forumima i Blogovima. Vremenom se ispostavilo da i twitteru trebaju filteri, a nažalost stanje u kojem se moj (a verujem i svačiji TL) sada nalazi iziskuje maltene uspostavljanje white listed keyworda (blokirati sve po defaultu osim… znate o čemu pričam).

Uprkos svemu, Twitter je naravno neprocenljiv izvor informacija i siguran sam da ću ga i dalje koristiti, ali moram u međuvremenu smisliti kako. A priznali to ili ne moraćete i vi :)

Comments

 1. June 22nd, 2011 | 22:37

  Kako vaistinu :) Ima nekoliko stvari, pored ribljeg ulja, e i b vitamina.
  Twitter koristiti nasumično (koga briga za prvu smenu npr :))
  Ono što ti stigneš da vidiš, vidi tvoj paper.li
  Obavezno biti konektovan ss Milojem Sekulićem, on prenese najvažija dešavanja, i drugi korisnici vrlo ćesto objave na Facebooku
  I pored svega, nešto ćeš propustiti :D Ali to je zato što to i nije toliko važno…

 2. June 22nd, 2011 | 23:30

  Ma taj vitamin E … od njega afaik sekaperse postaju sex machine a tek mi ostali … ;)

  Elem, drug Miloje i ja nemamo ista interesovanja posto je njegov poslednji tweet pre unfollowa bio neki hvalospev o Ceci … j*ga (/me brutalno iskren). Ali nema veze, ja sam dobar sa @torbica on ce mi prepricati ;)

 3. dejan
  June 22nd, 2011 | 23:33

  Mislim da su liste sasvim dovoljno rešenje za tvoj problem. Privatne naravno

  Ja sam se takođe susreo sa istim problemom pre izvesnog vremena. Nekoliko zanimljivih kombinacija listi je pomoglo da to prevaziđem, i sad u zavisnosti od raspoloživog vremena i raspoloženja mogu da “propustim” određene informacije kao što su silni #pikila #kakila ili da ih blokiram…

  Naravno nisam ti otkrio toplu vodu, ali probaj, verujem da će ti pomoći :)

 4. Opi
  June 23rd, 2011 | 0:00

  Sto rece Jelena, vaistinu :) Najvaznije je znati prepoznati kada pocne opasno da jede vreme, a ocas povuce. Svakog dana prekontrolisem par kljucnih reci i na koji nacin se spominju, a ostalo samo ako sam bas raspolozena i nemam druge obaveze.

 5. June 23rd, 2011 | 0:21

  Hehe imao sam i ja slilčno jednom, ali od drugih stvari :) A što se Twittera tiče, definitivno su filteri must have stvar… koju svi i dalje izbegavamo… ali doći će i taj dan ;)

 6. June 23rd, 2011 | 10:22

  http://proxlet.com/ dodatak za Chrome, je odličan filter za Twitter

 7. June 23rd, 2011 | 11:33

  Zato mene nema na twitteru, previše šuma, premalo korisnih informacija. Nemam ti ja vremena za to.

Leave a reply