Apple predstavio iPad

iPad

Mesecima (da ne kažem godinama) unazad mogli smo čitati glasine o tome kako Apple sprema uređaj koji će biti nešto između iPhone-a i Macbook-a, uređaj sa touch screen-om i Mac OS X-om. Glasine su se naročito intenzivirale u nekoliko poslednjih nedelja a kulminirale u trenutku kada je Apple najavio i tačan datum eventa kada će nam predstaviti nešto sasvim novo i specijalno.

Danas je konačno došao i taj dan kada je dugo najavljivani Apple-ov tablet morao ugledati svetlost dana. Ceo event mogli smo pratiti na sajtovima poput gizmodo i engadget, a moram da pohvalim i ekipu iz najbližeg komšiluka (Gadgeterija, MacKorisnik, Netokracija) koja je takođe veoma aktivno na livestreamu pratila event.

Novi tablet neće se zvati iSlate kao što su mnogi najavljivali već iPad. Iako ovo ime meni lično ne deluje preterano logično, Appleova očigledna namera ovde je da ukaže na sličnost na postojeću familiju proizvoda (iPod, iPhone).

Kako je to Steve Jobs predstavio tokom svog keynote-a, iPad će moći da se koristi kao Internet Browser, e-mail klijent ali i za gledanje slika, filmova, pa čak i čitanje knjiga. Zbog ovog poslednjeg neki su na twiteru uređaj već prozvali “Kinddle Killer” obzirom da će biti tek neznatno skuplji od Amazon Kindle-a. Takođe jako bitna stvar je da iPad praktično podržava postojeće aplikacije napravljene za iPhone, tako da već u startu može izvršavati gomilu aplikacija, a dostupan je i novi iPad SDK koji će praktično tek otvoriti vrata za razvoj iPad specificnih aplikacija.

Sam izgled iPad-a veoma podseća na iPhone. Njegove dimenzije su 243×190 milimetara, a debeo je samo 13.4mm. Touch screen je dimenzija 9.7 incha sa rezolucije 1024×768. Unutar iPad-a krije se A4 procesor od 1GHz a smeštajni kapaciteti mogu biti 16, 32 i 64GB. Kompletne specifikacije dostupne su ovde.

Što se cena tiče one se kreću od $499 za 16GB wi-fi varijantu do 829USD za najskuplju WiFi+3G varijantu uređaja.

10 thoughts to “Apple predstavio iPad”

 1. Rezolucija ekrana djeluje mizerno, ovako kada se čitaju podaci. :( Ne znam kako to izgleda u praksi.

 2. Treba sacekati – em ce cena da padne, em ce Apple mozda da doda USB ili SD slot, itd. A u medjuvremenu ce mozda da se pojavi i neki ChromeOS uredjaj, pa bi tek moglo postati zanimljivo. A i uobicajena Win ekipa sa Tajvana ce da se onda pridruzi znacajnije.

  Smesno je samo da Steva Biznis rece kako su netbook kompjuteri losi, a ovamo ponudi ovakvo nesto sto ne moze da tera 2 aplikacije u isto vreme, ako sam dobro razumeo? Pa zar ni jebeni USB ili SD slot nisu mogli da ubace??

  @jablan: TabletPC propao?

  TabletPC se mnogo koristi u POSLOVNIM okruzenjima, npr. u zdravstvu (mozda ne kod nas gde nema para za to). MS i ostali nisu ni gurali nesto TabletPC na druga trzista. Posto i sam radim u takvom okruzenju mogu da ti potvrdim iz prve ruke da se *masovno* koriste takvi uredjaji.

 3. @jablan propao je zbog cene :) u stvari,pitanje je da li je propao obzirom da ga i nije bilo u ozbiljnoj ponudi (glavni razlozi: velika cena i mala traznja)

  ako se ne varam, ASUS je najavio jeftin e-citac sa ekranom u boji (i to neki bruka, cini mi se OLED)

  napreduju ovi ramovi za slike ;)

 4. Klasičan i eInk ekran nisu za poređenje, svaki ima prednosti i mane. Za čitač elektronskih knjiga uvek bih odabrao eInk, mada nisam imao prilike da vidim iPad uživo.

 5. ^Gorane jel ti to pricas o Amazon Kindley-u ili o iPad-u :) ?

  iPad za koji dolar vise u odnosu na Amazon Kindley pored citanja knjiga nudi:

  – Aplikacije (sve iPhone aplikacije plus sopstveni SDK)
  – Youtube
  – Mail klijent
  – Browser
  – Google Maps
  – Video/Audio materijali

  Naravno uredjaj nije bez mane (jedan USB port i multitasking bi mu odlicno dosli) ali nazvati ga e-readerom … bez komentara :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *