WordPress Upgrade i Gengo

Podnaslov bi svakako trebao biti hod po mukama. Zbog Genga naravno :)

Podsećanja radi, WordPress nema mogućnost setovanja višejezičkog Bloga, tako da su korisnici koji poput mene pišu na dva (ili više) jezika prepušteni sami sebi u pronalaženju odgovarajućeg plugina koji će nadomestiti funkcionalnost koja nedostaje. Moj izbor bio je Gengo.

Nažalost kao što sam već pisao i ranije na ovu temu, glavni developer Gengo-a gotovo je potpuno digao ruke od njega, tako da je po pravilu stabilna verzija Gengo-a kompatibilna sa verzijom WP-a koja je već nekoliko verzija iza aktuelne.

Moj poslednji upgrade Word Press-a zahtevao je hakovanje gengo-a, prijavljivanje bugova nekim “third party” developerima koji su poput mene bili u istom sosu itd. Naravno i ta verzija nije bila bez bugova ali je barem radila. Sinoć sam valjda u napadu kreativnosti (ili se to možda zove vikend) rešio da prevaziđem te probleme upgrade-om na neku poslednju stabilnu verziju Gengo-a i verziju WP-a koja će raditi.

Naravno, odmah sam digao ruke od poslednje verzije. Podaci o poslednjoj stabilnoj verziju Gengo-a (2.5.3) bili su jasni – podržava WP 2.5 – 2.6-bleeding2 (šta god ovo “bleeding2” bilo). Sve u svemu upgrade na 2.5 delovao je kao dostižan cilj.

Otvorio sam terminal, nakačio se ssh-om na dinke.net server i sledeći upustva o upgrade-u wp-a, napravio sam backup svih fajlova na Blogu i kompletne baze. Ovo je korak koji mnogi (pa i ja ponekad) preskoče, ponekad se izvuku bez posledica a ponekad posledice su strašne. Wgetom skinuo iz arhive wp 2.5, raspakovao, obrisao stare fajlove … jednom rečju odradio standardnu upgrade proceduru. Nakon upgrade-a WP se digao lepo, osim manjih problema sa administracijom sve je funkcionisalo fino. I taman kada sam rešio da sve ostavim kako treba i odem na spavanje, jedno banalno dodavanje nove kategorije napravilo je totalni haos. Home page Bloga je upaodao u beskonačnu redirekciju, sa bezbroj /en/en/en/en/en/en/en/en/en/en/en/en ili /sr/sr/sr/sr/sr/sr/sr/sr/sr/sr/sr/sr na kraju linka. Svi pokušaji da nešto iz admina isčeprkam bili su bezuspešni, tako da je ostalo jedino da fajlove i bazu vratim iz backupa. Bummer!

Onako iz očaja rešio sam da odradim upgrade na WP 2.7 (aktuelna verzija), verzija sa kojom gengo nije kompatibilian, za koju su šanse da će raditi … well, skoro pa nikakve. No kako god, sa sveže raspakovanom arhivom backupa u drugoj screen sesiji, wget-ovao sam novi wp, odradio upgrade i … sve je prošlo bez problema!?? Isprva začuđen testirajući admin u kome je sve radilo bez greške, polako sam postajao sve nervozniji prosto tražeći gde je taj “show stopper” zbog koga ću morati da vraćam backup. No sve do ovog trenutka nisam uspeo da ga nađem. Par test postova za kraj, brisanja istih kao poslednji test … i sve je prošlo savršeno (čuk čuk) :) Dinke.net blog nakon duzeg vremena trči na aktuelnoj verziji WP-a, jeeee :)

Zaključak … Open Source može biti blagoslov ili prokletstvo, zavisno od toga kakve ste sreće. Sloboda otvorenog koda koju pruža slobodan software ne znači mnogo ako istu ne umete (ili nemate vremena) da iskoristite. Mozilla ili WordPress svakako predstavljaju vrhunske primere uspeha os modela, ali proizvodi poput Gengo-a su tu da nas podsete i na njegove mračne strane. Mada … Gengo i nije tako mračan primer … after all, neko je ipak zasukao rukave i popravio upotrebljivost plugina nakon što je i sam autor digao ruke od njega.

6 thoughts to “WordPress Upgrade i Gengo”

 1. Ah prerano sam se obradovao. Forma za unos komentara ne radi sasvim kako treba, tj. redirekcija nakon unesenog komentara nije dobra.

  Dobra strana je sto se komentar ipak smesti u bazu, no svejedno probacu da ovo ispravim sto pre.

 2. Sracunaj kolko dobroga i besplatnog si dobio, potom deo toga smatraj kao investiciju u losh plugin odvajanjem vremena ili donacijom nekome ko vec pokushava isti da sredi.

  Dunu mi lepa ideja, servis na kojim bi korisnici napushtenih projekata pravili svoj komjuniti zatim sami reshavali ili jednostavno pravili budzet da neko reshi njihove probleme.

 3. A sto ne probas sa Global Translator plugin-om za WordPress (updejtovan za najnoviju verziju). Ima podrsku za 34 jezika i koristi 4 vodeca translator engina (google, babel fish, opentranslations,…) Sto je najbitnije sam prevodi u pozadini sve tekstove na blogu, podesava im nazive i updejtuje sitemap..

  Proveri kako funkcionise kod mene na sajtu, nadam se da sam bio od pomoci.

 4. Nije lose pogledao sam, ali meni treba plugin koji omogucava unos na drugom jeziku a ne automatski prevod.

 5. Probaj Typo3, lekovit je za visejezicne sajtove.

  Da, open source je blagoslov, ali samo ako se ne lepis za jedan te isti CMS. Svaki ima svoju namenu, ko ti je kriv sto si odabrao WP za visejezicni sajt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *