Demokratski Mrak

MRAK

Danas smo nažalost videli kako izgleda demokratija u zemlji u kojoj je po rečima ministra demokratski uzeti kamenicu i zavrljačiti je u pravcu nekoga. Ako je do danas i postojala zemlja koja je Srbiju podržavala u vezi sa Kosovom, od večeras to sigurno više neće biti slučaj. Ali Kosovo nije jedino što smo večeras izgubili. Izgubili smo i obraz.

Srbija danas je zemlja u kojoj cveta mafija, fašizam i klerikalizam. Na srpskom delu facebook-a najpopularnije grupe su “ubi zakolji …” i “bojkot slovenačke robe”. Jel’ to neko izumeo vremensku mašinu a da me nije obavestio?

Večeras sam vozeci svoju ćerku u bolnicu na još jedan ciklus hemoterapije brinuo za njen život i budućnost. Dva sata kasnije probijajuci se kroz barikade na putu do kuće brinuo sam i za svoj.

“Za trijumf zla, dovoljno je da samo jedan dobar čovek ne preduzme ništa ! “. Hoćemo li ponovo ćutati i dopustiti da nas sve pojede mrak?

9 thoughts to “Demokratski Mrak”

 1. Najodgovorniji je onaj koga smo na izborima ovlastili da to bude. Nismo ga birali da se slika, da se ulizuje političkim protivnicima, da šalje neke sterilne molbe iz Rumunije građanima “da ne ruše Beograd” u trenutku kad je već sve uzelo zamah koji ne može da se zaustavi. Time što je izabran za predsednika, Boris Tadić je pre svega dobio ODGOVORNOST za ono što se u njegovoj zemlji dešava.
  Ali on drugačije shvata tu odgovornost od mene koliko vidim. Za mene je pakt sa Koštunicom i pristajanje da se ne potpiše ponuđeni sporazum sa EU, vrhunska neodgovornost, a za njega to predstavlja državničku mudrost i odgovornost da se sačuva stabilnost Vlade u teškim trenucima. Međutim, što reče Vladimir Gligorov, sama ta Vlada predstavlja IZVOR NESTABILNOSTI u zemlji. Za mene je vrhunska neodgovornost pozvati narod na mirne proteste, pa onda pobeći u Rumuniju i prepustiti onima koji su izbore izgubili da drže govore i usmeravaju narod u pravcu u kome hoće (a znamo koji je taj pravac, zna i Tadić, nije glup), za Tadića je i to, valjda, državnička mudrost. A pri tome, zamislite tek ovaj VRHUNSKI CINIZAM I BEZOBRAZLUK, šalje poruke opštinskim odborima da članovi DS-a ne dolaze na miting!!! Ej!!!
  Predsednik države je dozvolio sebi da, pretpostavljajući šta će na mitingu da se desi, kaže članovima svoje stranke da ne dolaze, ali svi ostali – neka dođu!
  Tadić je bruka i sramota i DS-a i svih nas koji smo za njega glasali onomad. I glavni krivac što se ja danas osećam poniženo.

 2. Од мојих пријатеља на фејсбуку, приметио сам да се највише њих учлањује у групе као што су „SRBIJA SE BRANI LEPOTOM, ZNANJEM I LEPIM VASPITANJEM!“ или „ALO BRE, NE LOMITE NAM BEOGRAD!!!!!!!!!!!“ — мислим да ипак има наде.

  А што се тиче подршке, мислим да грешиш — ко нам је до сада давао подршку, то је радио из себичних политичких разлога — тешко би било очекивати да Шпанија промени курс зато што знају шта ће онда Каталонци и Баскијци да траже. А ко нам није давао подршку, то је радио зато што је оценио да су мање шансе за сукобе и насилно понашање ако признају независност Косова него ако не признају. Под претпоставком да је мир оно што желе, што није баш увек сигурно.

  А што се тиче наших политичара — опет су све упрскали. Послали смо поруку „беса“ уместо „туге“. И да је било неких шанси да се Косово задржи, било би их све мање.

 3. @RainDog
  Nije mi trebala kristalna kugla da predvidim kako ce se Tadic ponasati i pre tih izbora na kojima je pobedio. O tome sam vec i pisao na jednom od prethodnih postova. No svejedno, koliko god to sada glupo zvucalo, Tadic nam je sada jedina nada i od njegove odlucnosti zavisice odbrana ovo malo demokratije sto nam je ostalo.

  @Danilo
  I ja sam do juce bio clan te grupe, ostavio i nekoliko poruka, a onda mi se smucilo citajuci ostale poruke tamo pa sam obrisao sve svoje poruke i napustio grupu. Sem toga, ta grupa ima mnooogo manje clanova od grupe “ubi zakolji …” :(

  Sto se Spanaca tice (i ostalih koji nece priznati Kosovo), naravno da nas “podrzavaju” zbog svojih interesa. No treba reci i da nas ovi ostali “ne podrzavaju” ponovo zbog svojih interesa.

  Amerikanci nas niti vole, niti mrze. Ne vole niti mrze ni Albance. Isto i ostali. Jedini razlog zasto su ih podrzali je interes. U slucaju Amerike neko pametan je izracunao da je 50% populacije na Kosovu mladje od 25 godina, da za razliku od vecine evropskih nacija njihov prirodni prirastaj ide u nebesa, te ce kao takvi biti najbolji saveznik Amerike u predstojecim decenijama. Za par decenija kako sada stvari stoje, Albanija ce biti najveca sila u ovom delu Evrope! Srbi su tradicionalno naklonjeni Rusima, a nakon atentata na Djindjica i gram sansi da se to promeni je nestao, a sa time i nase sanse da postanemo saveznici USA.

  Takodje, za razliku od nas Albanci su ulozili ogromne pare lobirajuci da se ovo desi. Nasuprot njima, nasa vlada ne zeli da odresi kesu ni kada je domen kosovo.com u pitanju, a kamoli da plati tamo neku PR agenciju koja ce “sponzorisati” misljenja kongresmena i senatora u USA. Naravno, sladje je trpati pare u sopstvene dzepove, i vristati na sav glas “Kosovo je Srbija”.

  Za kraj da kazem da me je sinoc bilo uzasno sramota, jer sam morao svojim americkim kolegama da se izvinjavam zbog spaljene ambasade, umesto da se oni meni izvinjavaju zbog toga sto njihova vlada radi ovo sto radi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *