Konačno novi WordPress

Da, kao što i sam naslov kaže, konačno sam odradio upgrade sa vremešnog 2.0.4 na poslednji 2.3.2. Upgrade WP-a??? Big deal, reći će neko. No nije tako.

Ono što ovaj Blog izdvaja od ostalih je višejezičnost (isti Blog na dva jezika, tj. srpski i engleski), koja je postignuta zahvaljujući Gengo pluginu. Zgodan plugin koji vam omogućava da pišete postove na dva ili više jezika, dok korisnik sam bira preferirani jezik, ili mu se čak isti prikazuje na osnovu njegove geografske lokacije (GeoIP). Cool stvar.

No, ono što nije cool jeste da se Gengo prestao razvijati pre izvesnog vremena, tako da možete furati doveka stari WordPress ili deinstalirati Gengo, uz rizik da izgubite mukotrpan rad oko prevoda sadržaja i sl.

Current development on Gengo seems to have stopped . We have not heard anything from the developer for some months now. I hope that everything is fine for him. Unfortunately the latest release of Gengo is not compatible with WordPress 2.3 so f you want to continue to use Gengo “as is” you should not upgrade.

http://wp-multilingual.net/2008/01/26/gengo-and-wordpress-232/en/

Već vidim mrzitelje Open Source kako likuju. Eto vidiš, neki tamo programer je kreirao nešto, ti si se primio i uzeo to da koristiš na svom production sajtu i eto, taman kada ti je zatrebala podrška on je zapalio. Možda je prezauzet preživljavanjem, možda ga je udario kamion, šta god. Zarobljen si u zastarelom rešenju koje ne možeš upgrade-ovati, nema izlaza. No, sačekajte …

Open Source ima i dobru stranu, a to je da taj kod možete uzeti i nastaviti razvijati, a upravo to se i desilo u slučaju Gengo-a. Par naprednijih korisnika se organizovalo, zasuklo rukave, i eto novog Genga. Zapravo, ne još pošto je u pitanju još uvek alfa, ali koliko se pokazalo ima dovoljnu funkcionalnost da može ići na ovaj Blog. Zapravo bilo je potrebno malo je hakovati zbog problema koje sam i sam prijavio developerima, no bitno je da to sve (nadam se) fercera, dovoljno dobro, tj. bez vidljivijih bugova :)

6 thoughts to “Konačno novi WordPress”

  1. Ej već su na 2.3.3 verziji i večeras ćeš da upgejduješ :))

    p.s
    nije toliko strašno kao upgrade, nećeš imati problema sa pluginima ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *