Browser War Again

U jednom od ranijih postova pisao sam o ratu browsera . I dok se novi rat zahuktava, ovih dana došlo je vreme za odavanje počasti žrtvama prethodnog.

Da, u pitanju je Netscape Navigator, koji ovih dana odlazi na smetlište istorije nakon što je AOL objavio prestanak podrške i samim tim definitivan kraj za ovaj browser. Kao jedan od ljudi koji je svoje prve dane na Internetu provodio uz Netscape Navigator, moram da priznam da osećam izvesnu dozu sete kada se setih browsera koji je suvereno vladao sve do kraja devedesetih.

netscape.jpg
Netscape 2.x

Naravno, Microsoft ne planira da nakon decenije dominacije i njihov browser krene istim stopama, naprotiv razvoj novog IE8 je u punom jeku, a upravo ovih dana developeri IE-a objavili su da je IE8 sa uspehom prošao ACID2 test. I pored implementiranja najnovijih standarda, MS developeri su najavili da će kompatibilnost sa prethodnim verzijama biti u potpunosti očuvama. Kako to zamišljaju da urade, to bih baš voleo da vidim :)

Acid2

Comments

  1. January 6th, 2008 | 17:19

    Dokle god se browser vendori međusobno utrkuju nama će biti dobro; samo da opet ne dođe situacija kada jedan browser drži 95% tržišta.

    Što se NN-a tiče nikada ga nisam koristio tako da me nikakve uspomene ne vezuju za njega. U njemu vidim samo jedan primer iz koga software vendor može mnogo da nauči. Joelov članak:

    http://www.joelonsoftware.com/articles/fog0000000069.html

    Takođe, još jedan primer šta se desi aplikaciji koju je pazario AOL :)

  2. January 23rd, 2008 | 1:43

Leave a reply