Oda Dreamhostu (iliti zašto je važno odabrati dobar hosting)

I tako sinoć negde oko ponoći konačno navatah malo vremena da sredim neke sitne stvarčice na svom Blogu. Videh da je novi WordPress 2.2.1 već tu, a upgrade nisam radio baš dugo (kod mene se još uvek vrti 2.0.4), pa rekoh sebi, hajde da i to odradimo onako u letu. Standardna procedura “skini i baci novi wp preko starog” (iliti wget http://wordpress.org/latest.tar.gz;tar -xzvf latest.tar.gz; cp…), kao i upgrade baze prošli su sasvim glatko. No, Blog više nije radio! Jednostano dobijam neke sulude poruke o MySQL greškama.

Jedan grep na serveru, i otkrio sam da je problem do Gengo plugin-a koji verovatno treba update-ovati. Ok, skinuo latest verziju istog (0.9), instalirao i problem sa MySQL-om je nestao. Nažalost, pojavili su se neki drugi vrlo čudni problemi, ponovo prouzrokovani gengom. Nakon kopanja po sajtu autora, pronašao sam da Gengo 0.9 nije kompatibilan sa poslednjom verzijom WP-a, ali da je nova verzija “na putu”, tj. neka alfa 0.9.1-alpha-3 je vec dostupna preko svn trunk-a. OK, novo cimanje sa gengom, skidanje svih fajlova iz svn-a i upload … samo da bih pronašao novi bug u istom. Probao čak i ručno da “patchujem” fajlove, ali nije išlo. Već je 02am … vreme je da se nekako vratimo na staru verziju i stavimo iza sebe avanturu zvanu “upgrade wordpressa”.

RTFM
Word Press ima odličnu dokumentaciju o instalaciji, koju sam ja sinoć naravno ignorisao, uljuljkan činjenicom da je upgrade uvek do sada prolazio veoma glatko. Jedna od reči koja se mnogo puta pominje u manualu je backup. Sinoć sam naravno bio dovoljno lenj da ne pravim backup, obzirom da sam znao da moj hosting provider Dreamhost redovno generiše isti, a imao sam i neki (doduše ne baš najsvežiji) i na svom kompjuteru. Naravno, nikada nisam bio u prilici da taj “feature” Dreamhosta isprobam i u praksi, no uvek postoji prvi put :)

Prvo prijatno iznenađenje je način na koji DH backupuje vaše fajlove. Kako je opisano na njihovim wiki stranama, jedan od načina na koji oni backupuju vaše fajlove je takozvani automated domain snapshot. Jednostavno, ako pristupate svojim fajlovima iz shella (što ja naravno sa zadovoljstvom činim), u svakom direktorijumu možete pronaći skriveni .snapshot direktorijum unutar koga možete naći 6 vremenskih intervala (hourly.0, hourly.1, nightly.0, nightly.1, weekly.0, weekly.1) u kojima je kreiran backup tekućeg direktorijuma! Naravno, restore se svodi na jednostavno kopiranje fajlova sa backup lokacije na njihovu pravu lokaciju.

snapshot.gif
File Snapshot sistem

Što se backupa baze tiče, tu je situacija još jednostavnija. Jednostavno se iz admin panela odabere baza koju želite da povratite, kao i način na koji to želite da odradite, i u roku od 5 minuta, vaši podaci su sređeni.

dh_mysql.gif
Restore MySQL tabela u admin panelu

Sve u svemu, u roku od 5 minuta vratio sam sistem u pređašnje stanje, za čije bi mi rešavanje bili potrebni sati!

Napominjem da DH spada u red jeftinijih hosting providera, paket koji ja koristim je reda veličine 150 dolara godišnje ali ipak imaju solidan uptime i podršku, kao i par zgodnih feature-a u koje spada i ovaj backup.

One thought to “Oda Dreamhostu (iliti zašto je važno odabrati dobar hosting)”

  1. DH u principu za novac koji kosta radi jako lepo… ali ume biti problem ako server delite sa par jacih sajtova.
    U principu, uz malo srece sluzice vas odlicno.. uz malo manje srece… trazicete da vas premeste na drugi server pa ce vas opet sluziti odlicno :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *