Adsense – izmena javnih reklama

Kao što verovatno već znate, adsense za sadržaj odnedavno podržava i hrvatski jezik, što je mnoge ovdašnje Webmastere(rekao bih ponovo) zainteresovalo za adsense. Naravno, i pored činjenice da su srpski i hrvatski veoma slični jezici, nakon što na vaš sajt postavite adsense, veoma često bićete u prilici da gledate takozvane “javne reklame” (public ads), koje ne donose nikav prihod, a uz to i njihov izgled često značajno odstupa od boja koje ste odabrali za adsense reklame, što dodatno kvari vizuelni identitet vašeg sajta.

Srećom, gornji problem se može jednostavno rešiti postavljanjem alternativnog url-a za public ads, a što je najlepše od svega, u pitanju je sasvim legalan “hack”, dakle google vas neće banovati zbog toga. Sve što treba da uradite je da kreirate posebnu html stranu koja će prikazivati vaše banere, i da google-u stavite do znanja kako da do nje dođe. Pored html strane, možete staviti i link do slike, ali imajte u vidu da ona neće biti linkovana(što imho i nema mnogo smisla), a alternativno možete staviti i boju koja će jednostavno popuniti prostor predviđen za reklamu.

Što se same html strane tiče, tu nema nikakvih trikova, jednostavno kreirajte najobičniju html stranu koja sadrži baner (slika ili flash) koji se opciono može dinamički generisati iz php skripta. Jedina bitna stvar je da se u stilu za stranu setuju margine i padding na 0, i da naravno baner bude identičan dimezijama reklama koju menja. Na primer za reklamu dimenzija 468×60 trebalo da i dimenzije banera budu identične. Takođe, poželjno je da urlovi na objekte koje linkujete budu absolutni.

Evo kako to recimo izgleda na servisu blogodak za prikaz flash banera humanost.org:

<html>
<head>
	<title>Banner</title>
	
	<style type="text/css">
		body
		{
			margin:0px; 
			padding:0px; 
			background:#ffffff; 
		}
	</style>
	
</head>
<body>
 <object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,19,0" width="468" height="60">
  <param name="movie" value="http://www.blogodak.com/images/banners/humanost468.swf" />
  <param name="quality" value="high" />

  <embed src="http://www.blogodak.com/images/banners/humanost468.swf" quality="high" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" width="468" height="60"></embed>
 </object>
</body>
</html>

Naravno, stranu možete generisati potpuno dinamički, rotirati banere, pratiti statistiku itd. Nakon što postavite vašu stranu na server, neophodno je da google-u stavite do znanja kako da do nje dođe. To možete učiniti tako što ćete proći kroz adsense setup, a zatim u delu sa dodatnim opcijama unesete url do vaše strane.

adsense.gif
Adsense Setup – Setovanje alternativnog url-a za public ads

Alternativno, možete u već generisani adsense kod, odmah ispod google_ad_client linije dodati google_alternate_ad_url liniju, kao na primer:

google_ad_client = "pub-0981372496796058";
google_alternate_ad_url = "http://www.blogodak.com/misc/display_banner.php";
google_ad_width = 468;
...

Dodatne informacije o celoj proceduri možete naći na google adsense help stranama, ovde.

5 thoughts to “Adsense – izmena javnih reklama”

 1. Odlična tehnika!

  Ta fora sa googleovom alternativnom reklamom koja ne može da bude linkovana je baš trulex, ali ovao tvoje ispravlja stvar na bolje.

 2. > Ovo je najbolje: “alternativno možete staviti i boju
  > koja će jednostavno popuniti prostor predviđen za
  > reklamu.”

  Meni pomaže kad me mrzi da pravim alt stranu a pošto nisam baš lud za Google Public Ads, #ffffff obično bude dobro rešenje. :)

 3. Mozete da kreirate svoje tekst reklame koje ce upucivati na vase strane verujte mi imacete klikove i na tim linkovima pogotovu od strane korisnika koji dolaze sa pretrazivaca ili preko drugih siteova, znaci od onih koji traze informacije, od korisnika koji vam redovno posecuju site korist od PPC reklama je mala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *