Blogodak Beta – Preview Release

Verovatno ste u poslednja 2 meseca primetili da sam utanjio sa postovanjem, što ovde na blogu, što na DPT-u i ostalim forumima. Sada konačno mogu da kažem šta je to na šta sam trošio svo slobodno vreme u prethodnih nekoliko meseci. :)

Dakle, kako je Dragan Babić pre više od mesec dana najavio na svom blogu, u pitanju je jedan servis namenjen pre svega domaćoj blogosferi i blogerima – Blogodak.

Pre nego vam ukratko opišem o čemu se tačno ovde radi, reč dve o tome kako sam uopšte došao na ideju da napravim blogodak. Već nekoliko godina postoji jedan sjajan servis Planetoid, agregator svih srpskih blogova gde se između ostalog vrti i ovaj blog. No, nakon jedne imho kontraverzne odluke administratora planete da neke blogove uprkos protivljenju zajednice uključi na planetu, došao sam na ideju da napravim drugačiji, bolji servis koji će jednostavno po principu “100 ljudi – 100 ćudi”, omogućiti korisnicima da sami biraju šta žele a šta ne žele da prate. Tako je nastao Blogodak.

blogodak_logo1.png

Zašto baš ime Blogodak pitate se :) ? Jednostavno, sva druga imena koja su imala neku asocijaciju(blogosfera.com i sl.) su bila zauzeta a njihovi vlasnici tražili su iznos koji više puta prelazi realnu vrednost domena. Na kraju, moj prijatelj Moreno mi je sugerisao ime koje se pojavilo na ovoj temi na DPT-u … and the rest is history :)

E, sada nakon što sam sve udavio sa nebitnim detaljima da pređem na stvar. Blogodak je agregator blogova na srpsko-hrvatskom jeziku. Zbog ograničenja resursa(pre svega ljudskih), sam servis biće realizovan u nekoliko faza, tako da će malo po malo dobijati sve od planiranih feature-a.

Ovo je praktično neka vrsta prelease-a, što znači da čak ni deo funkcija planiran za ovu verziju(poput personalizacije blogova) još uvek nije do kraja odrađen. Ovo je urađeno pre svega zato što sam želeo da što ranije(čitaj u što ranijoj fazi) dobijem feedack od korisnika, kako bi imao jasnu ideju u kom pravcu će se servis dalje razvijati. After all, ovo je pre svega projekat namenjen zajednici, pa samim tim zajednica će kroz svoje komentare i oblikovati Blogodak.

Trenutno Blogodak ima sledeće mogućnosti:

Feed Parsing
————
Import kompletnog RSS feed-a sa liste blogova, konverzija u latinični utf-8 kodni raspored. Blogodak prati sve izmene sadržaja na svakom pojedinačnom feed-u i automatski update-uje svoju bazu.

Pretraživanje
————-
Obzirom da se zapisi sa svih blogova smeštaju u bazu, svi importovani feed-ovi mogu se pretraživati, na isti način kaoi na svakom pojedinačnom blogu.

Arhiva
————-
Već nekoliko meseci Blogodak importuje feed-ove sa domaće Blogosfere, tako da možete listati arhivu za celu 2006-u godinu.

Personalizacija
—————
Ovo je ujedno i krucijalni deo servisa. Svaki korisnik moći će da kreira listu blogova koje ignoriše, kao i listu omiljenih blogova. Naravno, to je samo deo mogućnosti koje planiram, u narednim verzijama planiram podršku za tagovanje, glasanje itd. Deo servisa koji treba da omoguci kreiranje liste jos uvek nije u potpunosti zavrsen(tu trenutno imam najviše nedoumica i očekujem najviše predloga :).

Ceo servis radi na LAMP platformi(kod je kompletno napisan u PHP-u 5.1), a u planu je da se ubace sve karakteristike Web 2.0 aplikacija uz korišćenje Ajax-a naravno. Naravno, tu je i nezaobilazan tableless dizajn za koji je bio zadužen CSS mag Dragan Babić, koji je imho sa svoje strane odradio sjajan posao.

blogodak.jpg
Blogodak u “akciji”

Naravno, kao i svaki drugi beta softver, Blogodak ima verovatno niz bugova,a neki od njih su već prijavljeni na DPT-u ovde. Kad smo već kod bagova, da pomenem da smo zahvaljujući bug-u u phpmailer-u (ili gremlinima obzirom da sam testirao slanje na nekoliko klijenata) imali loš početak, obzirom da su neki subscriberi dobili više od jednog maila sa sve subscriberima u “To” headeru. Srećom većinu lično poznajem, tako da je bilo uglavnom šala na moj račun(tipa, “…ovaj je dobio 10 mailova a ja samo 8, jel sam ja manje vredan a?!! “) i sl. U svakom slučaju, izvinjavam se svima zbog neugodnosti uz obećanje da ću ubuduće koristiti plain vanila PHP mail funkciju.

Toliko od mene za sada, nešto kasnije ćete moći da uživate u 5 stvari koje ne znate o meni (zahvaljujući meme-u od Dragana i Dejana). Naravno, u međuvremenu svakako probajte Blogodak, a sve svoje primebde i sugestije možete ostaviti ovde, ili na odgovarajućoj temi na DPT-u.

9 thoughts to “Blogodak Beta – Preview Release”

  1. Sve čestitke za launch, kao što sam ti već rekao Dragane – jedva čekam da se osposobi gro funkcionalnosti pa da počnem da koristim Blogodak punom parom.

  2. Lepo izgleda, dobro je što već ima bazu starih feedova, možda da što pre odradite ove stvari koje se vide i samim tim nameću posetiocu da klikne na njih (blog info, dodaj, oduzmi…) i bilo bi lepo da može jednim klikom da se odstrane svi blogovi sa istog domena/poddomena (B92, mojblog, blogspot…zavisi ko šta hoće… mene nervira B92)…

  3. Ono, kao gradske teme, neka ide, ali na CA-CA, ide čista Gradska Proza. Ako već ima poezije, kod mene u ulici imaš desetak “pesnika”, za ostale ulice ne znam. Pesnik se radja, onaj pravi, pisati prozu – e to se uči. Jasikevičeus Grande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *