Firefox 2.0 Final

Gotovo godinu dana nakon prethodne verzije, kao i vrlo loših utisaka o poslednjem release kandidatu 3, finalna verzija Firefoxa 2.0 od danas je konačno dostupna za download.

Firefox 2.0

Na osnovu zvaničnog “release notes”-a, novi Firefox sadrži poboljšanja u izgledu, ugrađenu zaštitu od phishing-a, spell checking, bolji tabed browsing, itd., a ispod haube tu je i podrška za JavaScript 1.7.

Nakon downloada (instalacija za Windows velika je 5.6MB), sama instalacija protekla je sasvim glatko, bez ikakvih problema sa ekstenzijama, uz uobičajen automatski update ektenzija koje nisu podržane.

Prvi utisci nisu baš tako povoljni. Nova default tema mi se nimalo ne sviđa, dodato je nešto što liči na “Go” dugme kod Explorera, a uz sve to, više ne postoji “krstić” u desnom uglu prostora sa tabovima na koji možete zatvoriti aktivni prozor, već su sada (kao kod Opere) prisutni samo kod pojedinačnih tabova.

Od novih feature-a, izdvajam mogućnost da firefox prilikom starta otvori iste one tabove koje ste imali pre zatvaranja (restaurira sesiju). Ona je (barem kod mene) po defaultu isključena, ali se može uključiti u glavnom meniju. Pored toga, tu je i spell checker koji je po defaultu uključen, bez obzira na jezik koji koristite, tako da će vam uredno sve reči u formi markirati kao greške (srećom lako se isključuje). Prilično beskorisno, osim ako ne pišete jako mnogo tekstova na engleskom. :)

Što se opcija u meniju tiče, nema većih izmena. U History delu dodata je opcija “Recently closed tabs”, jako korisno, pogotovo ako greškom zatvorite neki tab. Takođe extenzije i teme su sada organizovane delu koji se zove “Add-ons”, koji je dostupan u Tools delu menija. U glavnom “Options” meniju dodat je “feeds” tab, gde se može definisati default feed reader, a u slučaju da nemate nijedan instaliran možete izabrati neki od popularnih online readera (Bloglines, Google Readers itd.).

Sve u svemu, utisci o novom Firefox-u su pomešani, ali sačekaću još nekoliko dana pre nego eventualno donesem odluku da se vratim na stari (dobri) 1.5.

Comments

 1. October 25th, 2006 | 9:46

  Pa nemoj tako :) Dobar je FF 2.0. Koristim ga od RC1 i ne vidim nikakve probleme. Doduše, morao sam prvo malo poraditi na tome kako se prikazuju tabovi, ali kad sam to sredio sve je došlo na svoje mesto.

 2. October 25th, 2006 | 10:20

  Ne kažu za dzabe “koliko ljudi – toliko ćudi” :)

  Go dugme sam isključio u config meniju, ali ne mogu da nađem opciju koja će uključiti “close” dugme koje je postojalo na desnoj strani tab bara (ovde gde je sad neki tab padajući meni). Takođe, nisam našao opciju da trajno isključim spell check (verovatno samo u about:config …).

  Sve u svemu, nisam nimalo oduševljen.

 3. October 26th, 2006 | 15:13

  Tema je bljaks, ali postoji stara tema za novi Firefox, a takođe moguće je vratiti i CloseTab dugme. Više o tome ovde: http://blog.radioni.ca/

 4. October 26th, 2006 | 17:08

  Vec sam pisao o tome, doduse na engleskom delu bloga ;) Da nije bilo toga deinstalirao bi FF u roku od par sati, ovako sam srecom jos uvek na njemu. :)

 5. October 26th, 2006 | 21:15

  […] Od Novembra 2004 godine kada je zvanično izašla prva stabilna verzija Firefox-a (mnogi poput autora ovog teksta koristili su ga i znatno pre toga), broj korisnika istog postepeno je rastao, ali to nije brinulo Microsoft koji je i dalje držao veći deo tržišta. No, kada je vrag odneo šalu (čitaj broj korisnika Firefox-a prešao famoznih 10%), developeri Microsofta su se latili posla, i kreirali novi IE 7, sa svim divnim mogućnostima koje FF ima (bolji css support, podrška za tabbed browing itd.). Nakon nekoliko meseci testiranja i raznih beta, RC i sl. verzija pre nekoliko dana IE 7 je postao dostupan za download. Odgovor Firefox-a bio je munjevit. Posle par bledih release candidata, brže bolje spakovana je nova verzija Firefox 2.0, a deo planiranih feature-a odložen je za verziju 3.x čiji je razvoj već počeo. […]

Leave a reply