Vreme promena

U jednom od prethodnih zapisa rekoh da se tokom perioda u kome je blog bio down dešavalo “svašta/nešto” (uh koja glupa fraza :) E danas sam nakon par dana ludila konačno nahvatao vremena da malo pišem o tome. E pa krenimo redom.

Promenio sam posao. Većina mojih prijatelja bi rekla “opet ?” jer sam ne tako davno bio u sličnoj situaciji. Naime, prošle godine u ovo vreme sam napustio svoj “stabilan, stalan, bla bla …” posao u potrazi za novim, boljim, lepšim, bolje plaćenim. Zatim, pregovori, otvaranje lokalnog office-a Outcomesresearch-a u Kragujevcu, potraga za developerima i sl. Sada nakon samo 10-tak meseci ponovo isto.

Razlozi ? Pa, bar nekoliko, ali verovatno najveći je to što se moj posao malo po malo sveo na kreiranje multimedijalnih “powerpoint like” prezentacija u Macromedia Director-u. Rekoh na jednoj prethodnoj temi kada sam pisao o Lingo Scriptu da sam LAMP kopačke okačio o klin, ali samo *privremeno*. Međutim, obzirom da je na mom poslu to pretilo da preraste u stalno stanje, bilo je neophodno nešto promeniti. Nekoliko meseci sam bio negde između, a onda sam jednostavno prelomio u sebi i prijateljski razlaz je bio neminovan.

Naravno u roku od par dana sam našao novi posao. Mana – opet radim od kuće (to ce trajati neko vreme) a radno vreme je malo nezgodno jer mi je firma u EST time zoni (GMT -5). Dobra stvar je da sam se ponovo vratio na svoje, tj. opet po ceo dan blenem u Zend Studio i Firefox pretežno u Linuxu :) Zahvaljujuci gotovo jednogodišnjoj pauzi propustio sam dosta toga od novih tehnologija (Ajax – sta to bese), ali srećom bio sam dosta aktivan na raznim forumima, pa i nije tako crno kao što izgleda. Ah da, ima jedna mana kod moje nove kompanije. Još uvek su na php4 i prelaz na php5 ne planiraju tako skoro, tako da php5 i dalje ostaje samo za privatnu upotrebu čekajući neka bolja vremena.

Za kraj još malo o poslu. Dok sam tražio novi posao, došao sam do surove istine koliko je čoveku koji se bavi najsavremenijim tehnologijama teško naći posao u provinciji. Jednostavno u Kragujevcu (grad, khm ovaj … mesto u kome živim) moje znanje jedino bi moglo biti korisno nekome na univerzitetu ili ISP-u. Obzirom da sam već potrošio te “resurse” (radio na početku karijere na PMF-u a zatim dve godine u Boox-u koji je partner EUnet-a u Kragujevcu) ostalo je malo izbora. Outsourcing ili beg u Beograd (ili u neku drugu zemlju). Čini mi se da se velikim koracima krećem ovom prvom, ali i dalje ne isključujem mogućnost da jednostavno prodam sve što imam i kao i mnogi drugi zbrišem odavde. Zauvek!

4 thoughts to “Vreme promena”

  1. Pazi, po mom mišljenju provincija zna da bude kurva i da te vuče dole, ali opet u nekim situacijama je i prednost–samo zavisi kako posmatras svoju situaciju i kakva je ona sama po sebi.

    Nekada baš ta provincija zna da bude adut–u smislu da ti znaš nešto što “ovce” ne znaju.

    U svakom slučaju–sa srećom.

  2. A sta je sa oglasom za posao u kragujevackom ogranku outcomeresearchs 4.10.2005. na es-u. jel to propalo vise ne vazi?

  3. Oglas naravno i dalje važi, šta više, sada se traže 3 osobe (u prvobitnom oglasu tražili smo samo jednog developera, što će reći da ja izgleda vredim za dvoje ;).

    Šalu na stranu, sinoć sam pregledao sve pristigle CV-eve i odabrao svoje favorite. Kandidati za uži izbor će biti pozvani oko 01. novembra na razgovor. Koliko vidim, ti si iz Kragujevca, pa ako si zainteresovan, imaš još vrlo malo vremena da pošalješ CV ako to nisi već učinio :)

  4. ma najveci problem je u provinciji(ama) upravo to sto ispucas sve firme u prilicno kratkom roku i onda ostanes na ili opciji beg ili opciji progutaj ponos i prodaj se. Valjda mu beg dodje kao pametnije resenje, ako nisi necim ekstra vezan za lokaciju. Ili osnujes svoju firmu, pa se mucis za sebe :-) i sam sebi odredjujes posao

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *