RECI NE TV PRETPLATI!

Kako prenosi B92.net poslanici Skupštine Srbije usvojili su predložene izmene Zakona o radiodifuziji čime je između ostalog predviđeno ponovno uvođenje TV pretplate koja će se po svemu sudeći plaćati preko računa za struju. Predložen iznos je 300 dinara mesečno.

Zakon stupa na snagu 01. Oktobra nakon čega će se ponovo, kao u najsrećnija vremena vladavine Miloševića naplaćivati “taksa na brojilo”. Pomnožite iznos od 300 dinara sa 3 miliona domaćinstava u Srbiji i doći ćete do vrlo pristojne cifre veće od milion eura koliko će građani Srbije biti obavezni da svakoga meseca izdvajaju za tzv. “javni servis RTS-a”.

Što se mene lično tiče, ako je i od Tijanićevog RTS-a – mnogo je! Ne radi se o 300 din, radi se o principu! Zašto bi pobogu trebao da plaćam pretplatu na RTS koji uopšte ne gledam, a druge televizije (b92, pink, bk …) trebaju da se izdržavaju samo od reklama ? Pa čak i da je RTS najbolja televizija (a nije) zašto bi on trebao da ima povlašćen položaj u odnosu na druge televizije ?

Kažu da ne mogu da se izdržavaju od reklama. Pa dobro, da li će nakon uvođenja pretplate RTS prestati da emituje reklame ? Bojim se da neće.

Odluka o naplati putem računa za struju (po svoj prilici protivustavna) je tek posebna priča. Na mnogim mestima postoji brojilo za struju ali ne i TV. Recimo ja u svom office-u nemam TV ali imam struju. Trebam li svejedno da plaćam porez na budale po duploj tarifi ? Ovakvih slučajeva ima bezbroj.

Svih ovih dana od kada se pojavila vest o ovom novom zakonu, razmišljao da pokrenem neku inicijativu kako bi se usprotivili ovoj odluci (prikupljanje potpisa, glasanje protiv pa makar i na net-u i sl). U tome da nisam usamljen u svojim razmišljanjima pokazali su članovi Elite Security Foruma na TOP temi koja je pokrenuta poovodom ovog zakona

Takođe odličan i nadasve duhovit komentar na ovaj zakon napisao je za nedeljnik Vreme g-din Ljuba Živkov.

5 thoughts to “RECI NE TV PRETPLATI!”

 1. U potpunosti se slažem sa protivljenjem plaćanju “TV globe”. Kada na tim državnim kanalima bude iole zanimljivog programa, neću se protiviti.

  Druga stvar je i plaćanje kablovskim operaterima. KDS-u već plaćam 500 din., tako da bi sa ovih državnih 300, to ukupno bilo ne malih 800 dinara. Ovim i jednima, i drugima plaćamo za iste kanale. Ovoga puta ne bih o kvalitetu programa koji prenosi KDS.

 2. Da, slična situacija je i kod mene. Ja SBB-u plaćam 300 din mesečno za TV program koji retko, gotovo nikada ne gledam. A opet, to moram činiti jer je to osnova za kablovski Internet koji koristim. Uz to nravno plaćam i troškove Internet-a (Internet hvala Bogu i trošim).

 3. Slažem se u potpunosti. TV ne gledam zadnje tri godine (uz jako retke izuzetke) i ne bi mi bilo svejedno kad bih morao da plaćam za isti. Mislim, jako mi je glupo.

  Isto kao kad te neko prisiljava da plaćaš nešto na šta imaš pravo, ali ne i obavezu. Koristio ti to ili ne, sve se svede na isto – plati.

  Tuga.

 4. Na onih 40 dinara preko struje,”demokrate” drvlje i kamenje, a sada oni na isti nacin samo 7 ,5 puta vise para.

 5. Na onih 40 dinara preko struje,”demokrate” drvlje i kamenje, a sada oni na isti nacin samo 7 ,5 puta vise para.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *