php5 mysqli on windows

Za neupućene, mysqli (skraćeno od MySQL Improved) je nova php ekstenzija dostupna od verzije 5. MySQL Improved donosi novi objektno orijentisan api koji u potpunosti iskorišćava nove mogućnosti MySQL-a 4.1.

Dokumentacija mysql extenzije dostupna je na http://www.php.net/mysqli. Ono što ovoj dokumentaciji nedostaje jeste postupak za instalaciju mysql ekstenzije na Windows-u (u manualu je opisan samo postupak za *nix servere).

Na Windows-u php ekstenzije uobičajeno se instaliraju tako što se “unkomentuje” odgovarajuća linija u “Dynamic Extensions” sekciji fajla php.ini. Problem sa mysqli-om je – linija koja sadrži ime mysqli ektenzije ne postoji. Od mysql ekstenzija tu je samo :

extension=php_mysql.dll

ali to je ekstenzija koja sadrži samo standardne mysql biblioteke.

Brzo “googlanje” i pretraga PHP dokumentacije nisu bili od pomoći. Nakon kopanja po listi extenzija u ext dir-u, shvatio sam da mysqli extenzija ipak postoji ali nekim čudom nisu je stavili u php.ini.

Dakle, za instalaciju mysqli-a treba dodati sledeću liniju u “Dynamic Extensions” sekciju fajla php.ini:

extension=php_mysqli.dll

Napominjem da (barem na Windowsu) mysqli može raditi zajedno sa starim mysql bibliotekama, tj. da bi uključili mysqli nije neophodno da isključite mysql extenziju. Ovo je zgodno ako imate neke druge projekte na lokalnom serveru koji koriste stare biblioteke, a želite da koristite i nove (recimo u novim projektima). Na linuxu se isto preporučuje samo ako se koristtite iste biblioteke (one koje dolaze uz sam mysql).

Nakon izmene php.ini fajla, restartujte vaš Web server i uživajte u mogućnostima nove mysql biblioteke.

2 thoughts to “php5 mysqli on windows”

  1. Hmm Jedba me stvar zanima, a nije striktno vezana uz ovo pa ako znash/hochesh rechi, reci =)):
    kako se php ponasha kada je uspregnut sa Oracle bazom?

  2. Nemam gotovo nikakva iskustva sa Oracle-om a i ne znam sta podrazumevas pod tim “kako se ponasa”. Ako mislis da li je dostupna ektenzija i da li radi – radi :)

    Imao sam do sada samo jedan projekat gde smo ga koristili (prevashodno zato sto klijent nije imao poverenja u besplatne baze). Premalo iskustva da bi mogao neka poredjenja da pravim. Hint – postavi ovo isto pitanje na neki strucni forum, recimo devtalkpro.com ili elitesecurity.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *